Veel gevlieg, maar ook veel gezien!
De laatste tijd zijn we weer veel aan het reizen geweest. Bustripje hier, bootreisje daar en 3 vluchten overleefd....
Na alle afslachtingen in Tana Toraja zijn we meer naar het noorden van Sulawesi gegaan. De busreis duurde 12 uren en was niet te doen! Ten eerste waren er delen van de weg totaal weggespoeld door de regen van een aantal maanden eerder. We reden in de bergen en zagen de afgrond bijna de hele rit hooguit 50cm naast de wielen van de bus. Maar ten tweede, en zeker 10x erger, waren de 2 mensen die precies voor ons zaten. Waarschijnlijk hadden ze last van wagenziekte, want ze hebben 12 uren lang alleen maar overgegeven! Het geluid en de stank waren verschrikkelijk! Stel het je eens voor, dan krijg je vast wel een beetje medelijden.....
Na deze busreis aangekomen in een plaatsje dat Tentena heet. Hier 1 nachtje geslapen en de volgende dag, samen met 2 Australiers, een auto met chauffeur gehuurd naar het plaatsje Ampana. De dag erna op de boot gestapt naar de Togean Islands. Op een aantal van de eilanden wonen mensen, maar nog lang niet op allemaal. Wij zijn vertrokken naar het eiland Kadidiri, waar alleen 3 resorts staan en verder niks. Met niks bedoelen we ook echt niks. Dus geen restaurants, barretjes, winkels of wat dan ook maar. Echt relaxen en genieten van de rust. Het heten resorts, omdat er ook 3x per dag eten bij in zit, je kunt het immers nergens anders krijgen. Het is geen resort zoals je je waarschijnlijk voorsteld, maar gewoon kleine, schattige bungalowtjes. Op het eiland hebben we voor 1 van de eerste keren toeristen gezien. Op heel Sulawesi verder bijna niemand tegengekomen. Erg gezellig met zo'n 20 man eten, drinken en 's avonds bij het kampvuur zitten of een filmpje kijken. De enige dingen die je daar kon doen waren snorkelen, duiken, op het strand liggen en wederom prachtige zonsondergangen zien. Het is misschien niet te geloven, aangezien de angst voor vissen van Maayke, maar we hebben gedoken! Wauw, wat was dat super. Met Martijn ging het uiteraard gelijk goed. Maayke had eerst wat last van de oren, maar na wat hulp van de duikinstructeur zijn we op 10m diepte geweest!
Ook leuk om nog te vertellen waren onze huisdieren. We hebben 4 nachten lang gezelschap gehad van 2 vleermuizen in de bungalow. Elke avond gingen ze naar buiten en als we wakker werden hingen ze weer boven ons bed. Ook nog een 2 meter lange slang gezien, die waren er veel op het eiland. Net zoals ratten en kakkerlakken. De kakkerlakken raken we trouwens al aardig aan gewend. Dat wil nog niet zeggen dat Maayke de held is om ze dood te maken, dat laat ze nog altijd aan Martijn over haha...
Na de heerlijke nachten op het eiland, weer op de boot terug gegaan naar Ampana. Vanaf daar 2 dagen later in de bus gestapt naar het westen van Sulawesi. Hier ook weer 1 nacht geslapen en de volgende dag het vliegtuig gepakt naar Balikpapan, de hoofdstad van Kalimantan (Borneo Indonesie). We hebben hier wel 2 uren gezocht naar een slaapplaats. In elk hotel waar we binnenkwamen zeiden ze: 'full' 'no room' en zo ging het maar door. Naar ons idee hadden ze gewoon geen zin in westerse toeristen, maar gelukkig nog wel wat gevonden. In Balikpapan waren niet veel bezienswaardigheden, alleen maar shoppingmalls.Dus wat hebben we gedaan? SHOPPEN! Altijd leuk in Azie!
Het gereis gaat maar door, ook hier 1 nacht geslapen en in het vliegtuig gestapt naar Banjarmasin, in het zuiden van Kalimantan.
Even een snelle uitleg waarom we zoveel reizen (niet dat het jullie wat uitmaakt, maar toch hihi..):
Ons visum voor Indonesie is eind januari verlopen en dan moeten we dus het land uit zijn. Het reizen gaat hier niet echt gemakkelijk en we moeten dus steeds van de ene naar de andere plaats om uiteindelijk over een aantal dagen in Borneo Maleisie aan te komen. Vanaf daar gaan we weer proberen overal wat langer te blijven.
In Banjarmasin hebben we een tripje gemaakt over de rivier. Aan de rivier wonen duizenden mensen. En ze gebruiken de rivier overal voor: als toilet, douche, prullenbak, voor het maken van eten etc. Je kunt je dus wel voorstellen hoe vies dit water is. Maar ondanks dat was het tripje onbeschrijfelijk! Toen wij langs vaarden kwam iedereen uit de huisje naar buiten rennen. De kinderen sprongen, soms nog met de kleren aan, het water in om ons een hand te geven. Van alle kanten werd gezwaaid en geschreeuwd. De ene schreeuwde nog harder dan de ander. We zeiden nog tegen elkaar: 'het lijkt de Sinterklaasintocht wel!' Na een uur lang zwaaien, handjes geven en 'hello' roepen, weten wij een beetje hoe het voelt om beroemd te zijn.
We hebben 2 nachtjes geslapen in Banjarmasin en zijn toen weer op het vliegtuig gestapt. Eerst naar Jakarta en vanaf daar gelijk doorgevlogen naar Pontianak, dit ligt aan de westkust van Kalimanten. Een directe vlucht was niet mogelijk, vandaar eerst het reisje naar Jakarta. Gister hier aangekomen en morgen stappen we in de bus naar 1 van de mooiste stranden op Kalimantan. Daar gaan we een paar dagen onze bruine kleur opscherpen

Door het vele gereis is het verhaal dit keer iets korter, maar nog even een aantal wist-u-datjes:
- We al heel goed zijn in het hurken boven een sta-wc? Dit zijn hier in Indonesie namelijk overal!
- We elke ochtend om kwart over 5 wakker worden door het geschreeuw van iemand uit de moskee's?
- Er in 50% van onze kamers kakkerlakken rondlopen?
- Niemand hier met stokjes of bestek eet, maar gewoon met de handen?
- Er overal veel te veel personeel rondloopt, waar er in Nederland 1 zou staan, staan er hier 10 man!
- Martijn al meer kleren heeft gekocht dan Maayke?
- De mensen in Indonesie over het algemeen heel lief en behulpzaam zijn?
- Martijn al 4 weken lang aan de dunne is? Hij houdt nogal van pittig eten en we denken dat daar de oorzaak ligt!
- Martijn tegenwoordig ook al Nasi Goreng als ontbijt neemt?!
- Iedereen vraagt of we op honeymoon zijn?
- We weer nodig toe zijn aan het strand en de zee na al de grote steden?
- We op heel Kalimantan nog maar 2 westerse toeristen hebben gezien?
En als laatste de mooiste, maar voor ons ook zeker de lastigste:
- Indonesiers overal 'yes' op antwoorden als ze je niet begrijpen, ook al stel je een open vraag? Voorbeeld:
- M en M: ' How long does it take to go to the market? '
- M en M: ' Maybe 30 minutes? '
- M en M: ' Or longer? '
hahaha!
Liefs van ons
MEGAfijn om jullie verhaal te lezen!!! Even stiekumpjes tussen werkzaamheden door...
Beroemd in het plekje Barmanjasin, wie had dat nou gedacht? haha..
Ik lees het al: Jullie vermaken je nog steeds. En dat snap ik wel... het is fantastisch om lekker saampjes de wereld te verkennen.
Maar een ding vraag ik me af: 4 weken aan de race... HOE DOE JE DAT???? Praktisch gezien dan he...
Lastige kwaal Tijn!
Lig je straks aan dat prettige strand en dan blijf je rennen.. Over je bruine kleurtje opscherpen gesproken !?!
Lieverds geniet!!!!!!!!
JIPPIEYES!(gejatte uitspraak/vreugde-uiting van m'n nichtjes) Weer een verhaal!!!
Wederom fijn om te lezen dat jullie je nog steeds zo vermaken. Had Maayk natuurlijk al even aan de telefoon gehad :-) (su leuk!!) en had al het een en ander gehoord. Dat jullie behandeld werden alsof jullie celebrities waren, lijkt me wel een hele rare gewaarwording... Heel apart. En leave Martijn, ik ben net als Gretha hierboven wel even in shock hoor...Vind 4 weken wel wat lang... Hmmm... Heel veel cola drinken! Dat helpt. Echt.
Maar jullie hebben inderdaad wel veel gereisd zeg! En constant stappen jullie gewoon vrolijk in een vliegtuig(je)... Ik doe het jullie niet na! (maar ik ben natuurlijk ook een schijtbroek...Volgens Maayke zou ik zo'n soort reis prima aankunnen, maar toch...haha) Maar dus straks lekker even rust en relaxen op het strand... en maar bakken...haha. En nog bruiner worden!
Het is jullie allemaal gegund skatten! Word maar lekker poeperdepoepie(diarree)-bruin!!:-)
HEEEEEEEEEEEEL VEEL plezier maar weer lieverds & pas goed op elkaar!
Dikke tut,
ieuws
Meer dan genoten van je prachtige schrijfstijl en verhaal! Het leest heerlijk weg en ik mijn fantasie ben ik er een beetje bij en ben ik hardop aan het lachen achter de computer! Wat een geweldige dingen maken jullie mee! YES!
4 weken dunne?! Komt dat niet door wiskey buckets? Of malariatabletten? Dat hadden wij immers ook (maar dat kwam van alle drank waarschijnlijk!)
Tijn is al een echte aziaat met dat vieze rijst eten op de ochtend?! Ik heb me er altijd over verbaasd, maar waarom verbaast het me niet dat hij dat nu ook doet!
Geniet van de laatste weken. Ik ben in gedachten bij jullie en heel stiekem ook al aan het aftellen. Duurt veel te lang!!!!!!!
XX op jim snuut!!
He brouny's
Was vanmorgen met Manon aan de telefoon, opeens zegt ze, he weer een nieuw verhaal van M & M opgehangen en lezen. prachtig verhaal!!!! en nog mooiere foto's. Wat ieuws schrijft is waar Martijn Cola is een goed middel. De mensen die op jullie reisverhalen reageren ,ook even een complimentje!!!!!!! zo leuk!!!!!!!.
Inderdaad, alweer zo'n prachtverhaal. Vooral dat jullie op "honeymoon'' zijn. Volgens mij is deze reis nog heel wat meer dan dat. Om nooit te vergeten. Anneke, moeder van Janna in Singapore gesproken. Zijn is 5 febr bij haar dochter. Ze gaan dan vanaf de 12e op wintersport naar Japan. Misschien kun je haar treffen. Nu snel nog naar de foto's. Weet zeker dat die ook super zijn.
Veel liefs en dikke tút,
mem/Janny
Ben helemaal onder de indruk van het prachtige verhaal en de TE mooie foto's!!
Ik vind dat jullie er super stralend uitzien, net of zijn jullie op honeymoon!
Martijn, deze stoere ruige look met dat haar wat langer vind ik je puik staan.
Bijzonder hoor dat jullie al die ongerepte, primitieve plekjes hebben bezocht.
En wat een hilarische conversaties hebben jullie met de Indo's. Het lijkt wel een mop en doet me denken aan onze tourguide tijdens de Halong Bay trip "Yeah,that's right"!!! Denk dat ik jullie ga nomineren voor de categorie: grootste levensgenieters. Jullie hebben een goede kans om deze prijs in de wacht te slepen.
Voor nu, cheers en een dikke tut
Heel kort samengevat afzien dus!!!!??
eindelijk ook een reactie van mijn kant.
Als ik de verhalen zo lees, wordt ik echt jaloers, alleen al op het mooie weer.
Het is hier koud, nat, vies, glad en het einde nog niet in zicht. De weergoden wachten op jullie.
Maar vindt het echt super mooi wat jullie zien en meemaken. We horen volgens mij straks vanaf maart niks anders dan de belevenissen van jullie. Mag hoor.
Ik lees de verhalen van jullie belevenissen met veel plezier en geniet van de foto's.
We hebben al een mooie foto opgehangen in de kantine Martijn.
Geniet ervan, jullie kunnen alweer bijna aftellen.
Groetjes Zwaantje
Pfff, jullie hebben al heel wat reiskilometertjes gemaakt zeg. En wat een hel van een tocht moet het geweest zijn, om 12 uur achter mensen te zitten die constant overgeven. Niet best! Maar als je dan de foto's ziet, zijn de helse tochten het zeker waard! Echt prachtig. Ik kijk uit naar jullie volgende verhaal.
Liefs Lis
Wauw wat een verhalen!!!!
Blij dat het huisje toen des tijds niet door ging, anders hadden jullie dit allemaal moeten en missen EN WIJ OOK! ;) wat een gaafe reis!!!!
Je schijft het ook echt super en komisch!!!! ik geniet helemaal met jullie mee.
Ik denk ook dat dit allemaal nog veel mooiere is dan een 'honeymoon' ;)
Ronald en ik wensen jullie nog heel veel reisplezier!!!
dikke kus uit het koude kikkerlandje
Hi lieverds! Net nog een keer jullie verhaaltje gelezen en de foto's bekeken. Echt zo mooi en fijn om te zien hoe gelukkig jullie eruit zien! Zit hier nu op't bankje met de laptop op schoot. Buiten sneeuwt het enorm. Een heel contrast met wat jullie nu beleven.
Geniet van alle mooie dingen !
Veel liefs, ook van Marcel natuurlijk!
He toppers,
Heb genoten van jullie verhaaltje hoor! Maar het enige wat is blijven hangen is Martijn en race... Dat had je niet verteld.. Heb nog wel een paar remmers liggen hoor, stuur ze wel even op.
Spreek jullie snel weer!
Tut
Hi martijn en Maayke!
Schitterende foto's, we beginnen ons af te vragen of jullie wel op dezelfde planeet zitten alles is zo buitenaards mooi!! En wat een mooie verhalen kunnen jullie schrijven zeg, erg leuk om jullie zo te volgen.
Heel veel plezier nog!
Liefs