Dorpsfeest, jungle en National Parks
Als eerste willen we iedereen bedanken voor de lieve en mooie reactie's op onze verhalen en foto's! Dat is altijd erg leuk om te lezen, dus ga er nog even mee door de laatste weken.
Het vorige verhaal zijn wegeëindigd met de zin: 'over een aantal uurtjes stappen we in de bus naar 1 van de mooiste stranden van Kalimantan'. We hadden ons er erg op verheugd na alle bezoeken aan de grote steden. Maar als dit 1 van de mooiste stranden was, dan willen we niet weten hoe de rest eruit ziet. Het stelde namelijk niet veel voor (of zijn we al teveel verwend?). Oke, er was een strand, er was zee en de zon scheen. Maar echt lekker op het strand liggen zat er niet in. Het water was eerder bruin dan blauw en er was verder niemand te bekennen! Dat kan natuurlijk wel leuk zijn, maar er was verder ook niks te doen. In het hotel waren we de enige gasten en 's avonds zaten we dan ook samen in het restaurant. We konden er zelfs niet een biertje krijgen! Dus na 1 dag hadden we besloten om tot zaterdag te blijven niet tot zondag.
Vrijdagavond was dus de laatste avond daar en ook zeker 1 om niet te vergeten. Toen wij namelijk om een uurtje of 7 onze kamer uitkwamen om wat te gaan eten, zaten er zowaar +- 30 man buiten! Ook zagen we dat er een podium werd opgebouwd en honderden stoelen werden klaargezet. De ene na de andere bus kwam aan en inderdaad een uur later was het bommetje vol. Er werd gezongen, gegeten, gedanst etc. Ook werd er een bar geopend en konden we zelfs bier halen. We zijn heerlijk gaan zitten tussen al de locals en hebben onze ogen uitgekeken. Alle mensen die er zaten waren moslim en dus dronk iedereen water, wij als enige aan de alcohol. Maar wat kunnen ze er een feest van maken zonder drank. Rond een uurtje of 10 werd Maayke meegenomen door de vrouwen het podium op. Daar sta je dan te dansen op een podium met honderden mensen eromheen haha! Martijn werd uitgenodigd bij de mannen op het strand om vis met ze te eten. De vis kwam van de bbq en mocht natuurlijk op de grond met de handen worden gegeten. Toen Maayke was uitgedanst mocht ook zij de vis komen proeven. Wel als enige vrouw, de moslim vrouwen bleven allemaal achter het hek staan. Ze zeiden omdat bbq'en echt iets voor mannen is.....Daar hebben we nog een paar uren heerlijk gegeten en gelachen. En we zijn weer ontelbaar vaak op de foto gekomen. Toch ng een hele bijzondere avond meegemaakt, na de teleurstelling van het strand.
Dit waren de laatste dagen in Indonesie, want de volgende dag zijn we met de nachtbus naar Kuching, hoofdstad van Borneo Maleisie, gegaan. Kuching was voor ons een heerlijke stad! Eigenlijk heel westers, maar dat vonden wij wel weer even goed. Overal waren terrasjes, restaurantjes, barretjes en zelfs andere toeristen. Die hadden we namelijk al heel lang niet gezien. We zijn een dagje naar een National Park gegaan waar we de langneusaap (zo noem ik 'm maar) hebben gezien. Deze leven alleen nog op Borneo in het wild. Verder in Kuching lekker westers gegeten en veel geluierd. In ons guesthouse konden we films zien, dus heerlijk om te luieren en uit te kateren!
Op Borneo zijn heel veel rivieren en mooie natuur. Je kunt overal wel met de bus komen, maar wij hebben ervoor gekozen om een groot deel met de boot te doen. Vanaf Kuching zijn we met de boot in 3 dagen naar Miri (in het midden van Borneo) gegaan. Elke nacht geslapen in een klein dorpje in de jugle en overdag gevaren door de jungle. Ontzettend mooi om te zien! Vanaf het laatste dorpje zijn we met een jeep, samen met een Nederlander (Lars) en een Amerikaan (Howard), in Miri aangekomen. Ook dit was weer een grote en westerse stad met veel shoppingmalls en cafe's. Vlakbij Miri zat weer een National Park waar je 1 van de grootste grotten ter wereld kunt bekijken. Ook dit was weer erg bijzonder. Wel moesten we 10km lopen en jullie snappen inmiddels dat Maayke daar niet blij van wordt, maar het was gelukkig vlak en dus redelijk vol te houden. Verder daar naar een groot zwembad geweest en 's avonds heerlijk biertjes gedronken met Lars en Howard.
Gister in het vlegtuig gestapt naar Kota Kinabalu, iets meer naar het oosten. We hadden met de bus kunnen gaan, maar dan moet je door Brunei (rijke oliestaat) en van wat we hebben gehoord ben je dan evenveel geld kwijt. Nu dus hier en vandaag alweer veel geshopt! De shoppingmalls zijn ENORM hier....Morgen gaan we een eilandje bezoeken en zaterdag richting een stad vlakbij het opvangcentrum voor de Orang Oetangs. Daar hebben we erg veel zin in!
We vieren hier trouwens a.s. zondag weer Oud en Nieuw. Het is 14 februari namelijk Chinees Nieuwjaar en in Maleisie wonen voor een heel groot deel Chinezen. De steden zijn hier allemaal volop versierd, ziet er erg gezellig uit. Hopen dat we een leuk feestje hebben zondag!
Veel liefs van ons
Ps. We hebben verschillende filmpjes op you tube gezet van de afgelopen maanden. Als jullie zoeken op 'martijnwallie'dan vinden jullie ze wel.
Wat een superleuk verhaal weer! Jullie vermaken je super zo te lezen. Enne, zijn jullie nou in hetzelfde land als Nynke volgende week?!!??Laat ff weten wat jullie planning is, wie weet kunnen we nog meeten! Liefs uit Nieuw Zeeland
Heerlijk weer een berichtje te lezen. Zo te lezen is het allemaal nog heerlijk daar. Geniet er maar volop van (schrijf ik achter mijn totaal niet arbo voorwaarden bureau op het werk... zucht..)
Ik ga nu snel de foto's en video's kijken. Ben benieuwd! Tot snel. Jippie a jeuh!!
Opnieuw weer super om te lezen. Al die indrukken en belevenissen. Ga direct de foto's en filmpjes nog zien. Grappig dat Rutger en Nynke in Nieuw Zeeland zitten. Daar gaat het boek over wat ik nu lees (Bruidsvlucht). Jullie hebben elkaar als vrienden zo ook heel veel te vertellen.
mem, Janny
echt super wat jullie allemaal meemaken man!! Super tof!!! Als jullie oud&nieuw vieren is het hier alweer carnaval. Denk ermaar aan als jullie het nieuwe jaar inluiden hahaa.... dat klinkt echt gek!!
Volgend jaar verwacht ik jullie weer in brabant met carnaval hoor!!!
Heel veel plezier nog daar!!
groeten,
As&Rob
Have fun, en de groeten aan monique
Wat een mooi verhaal, en op de foto's te zien is het daar ook schitterend.
Vooral die foto's in de grotten erg mooi gelukt.
En Maayke en Martijn wat zien jullie er goed uit.!!!!!!!
Lekker bruin.Laat de lente hier ook maar komen, ik ben wel klaar met de winter.
Lfs Ma
Lieverds,
Fijn om weer wat van jullie te horen!
Jullie vermaken jullie nog prima zo te lezen!
Ik weet precies welke aap je bedoelt, deze zijn ook gewoon te zien in de Apenheul. Misschien makkelijker voor de mensen in Nederland die ook graag z'n bijzondere aap willen zien;)
Maayk, even een persoonlijke vraag.. Hoeveel kilo ben je al afgevallen? Looking good girl! Jij natuurlijk ook Martijn..
Hier verder weinig gebeurt. Het is weer koud, brrrr. Wend nooit ben ik bang. Jullie genieten nog maar even van de zon!
Tot horens,
Dikke kus
Josie en Co
Hey Maayk en Martijn,
Heb eindelijk jullie verhaal kunnen lezen. Ik zag gister natuurlijk al de links in mijn hotmail en was daardoor nieuwsgierig naar jullie verhaal, maar op mijn werk heb ik niet veel tijd om te lezen. Wederom weer een mooi verhaal. Zal zo even de filmpjes bekijken op you tube.
Ennuh, alvast happy newyear ;-)
Liefs Lisanne
Lieve Maayke en Martijn,
Zo, ik ben weer bij! De postbode is net geweest en jullie hebben de allermooiste kaart gestuurd! En de grootste. Bedankt! En dat heeeelemaal uit Indonesia. Daar spreken ze ook Nederlands natuurlijk ;-)
dike tùt, Pytrik
He lieve alletwee,
Wat hebben jullie weer een cultuur en natuur opgesnoven!!
Is dat Martijn die het voortouw neemt om dat soort activiteiten te ondernemen,want vind het niks voor Maayke(met haar fantastische bijnaam Haike).
En dan ook nog even een oud&nieuw feestje meepakken, heerlijk!
Het einde is in zicht ouwe globetrotters......
Voor nu, ENJOY en een dikke tut
Hoi skatten!
Wat weer een prachtig verhaal! Ik lees het stiekem effe op het werk! Helaas is het einde van jullie reis in zicht!! Maak er nog twee super weken van en geniet nog van elk moment dat jullie daar zitten!!!
Een hele dikke tut út Snits
Hey lieverds,
Wat fijn om weer zo'n mooi verhaal te lezen.
Wat hebben jullie toch ongelooflijk veel gedaan en gezien. Jullie hebben het ook weer mooi geschreven. Ik denk dat jullie inderdaad een beetje verwend zijn, want heb alles over voor een bruin strand met bruin water!! Als het zonnetje maar schijnt en het 30 graden is.
Jullie zullen zelfs dat strandje missen als je hier bent.
Maar hier is ook alles nog steeds wit!!! Het water en het zonnetje moet je er dan alleen zelf bij bedenken!!
Geniet nog van de laatste twee weken en ik ben heeeeeeeeel blij dat jullie weer bijna thuis komen.
Hallo wereldreizigers jeetje, wat hebben jullie al veel gezien zeg! Ben gewoon jaloers op het heerlijke warme weer daar bij jullie! Zal snel doorklikken naar de foto´s! Kus
Hey Hey!
Het maakt gewoon niet uit waar jullie naartoe gaan , jullie krijgen uiteindelijk toch wel weer unieke belevenissen te zien.Wat een prachtig verhaal en dit lijkt me ook prachtig om mee te maken na een beetje boring(?) voorgaande avond zonder BIER!. Wat hebben jullie veel gezien he, schildpadden, apen, varkens, vissen etc. vele witte stranden, prachtige blauwe en nu ook bruine zeeen, vulkanen, zon, zonsopgang en zonsondergang, lekker thai/aziatisch food en vele private diners. Boten, bussen, taxi's, vliegtuigen ook nog op een fiets gezeten de afgelopen maanden?? Kunnen jullie het zelf nog allemaal geloven wat jullie hebben gezien en meegemaakt??
Hier daarintegen hebben we sinds jullie vertrek Sinterklaas ingehaald en weer uitgezwaaid, de kerstman onthaald en weer teveel en lekker ggeten met de kerstdagen, ou-en nieuw gevierd met Friends en wij niet maar vrienden hebben vuurwerk afgestoken, we hebben kunnen schaatsen!En hoe! En we hebben sneeuw geruimd en niet te zuinig. Helaas voor jullie is er op dit moment ggen sneeuw meer te vinden maar... je kunt maandag nog proberen om bij ons achter op de sloot het ijs op te gaan, want dat ligt nog steeds in de sloot. Kleine kinderen worden groot...onze kleine Finn 8 mnd bij jullie vertrek is inmiddels 11 mnd bij jullie terugkomst en kan nu zitten, staan en rondjes door de box lopen. Eet inmiddels complete boterhammen, krentenbollen, soepstengels, patatjes etc. Maar is ook heel erg eenkennig, dus datr wordt zeker huilen met jullie terugkomst. Alhoewel je daar niet eenkennig voor hoeft te zijn wnat ik denk zeker te weten dat die tranen er toch wel gaan komen bij iedereen die jullie weer terugziet. We vonden het prachtig te lezen en te zien wat jullie hebben meegemaakt maar zijn heel blij dat jullie nog steeds samen weer gezond terug naar huis komen. De kachel staat al op 30 graden!! Hahaha.
Nog even dat vliegtuig in en dan zijn jullie er weer, Hoera .....op tijd voor Finn z'n eerste verjaardag.
Wanneer komen jullie eten? Geef maar een paar data door want de centen zullen wel op zijn vermoed ik.
Tot snel!
Dikke kus, Chan